متن سخنرانی جلالتمآب دکتور عبدالله عبدالله رییس شورای عالی مصالحهی ملی در کنفرانس ماسکو در بارهی صلح افغانستان

ماسکو-فدارتیف روسیه
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله ربالعالمین و الصلاة و السلام علی سیدالأنبیاء و المرسلین
د افغانستان لپاره د روسیې د جمهور رییس ځانکړی استازی محترم ضمیر کابلوف؛
جناب داکتر زلمی خلیلزاد د افغانستان سولی لپاره د امریکا ځانکړی استازی،
جناب محمدصادق خان در پاکستان ځانکړی استازی؛
جناب داکتر مطلق القحطانی د قطر ځانکړی استازی؛
-جناب ... د ترکی ځانکړی استازی؛
- جناب وان یو د افغانستان دپاره د چین جمهوری سفیر؛
د طالبانو د تحریک د هیئت مشر محترم ملا برادر آخوند؛
خویندو او ورونو!
السلام و علیکم و رحمت الله و برکاته!
افتخار لرم چې د افغانستان اسلامي جمهوریت به نمایندگی او د ملي مصالحې عالي شورا د رییس په توکه د افغانستان د سولې له کوششونو څخه د حمایت لپاره د ماسکو په کنفرانس کې اشتراک کوم.
د ماسکو کنفرانس لپاره د تروییکا هېوادونو له مناسب او په موقع اقدام او دعوت څخه او د فدراتیفې روسیې له سخاوتمندانه کوربتوب څخه مننه او قدردانی کوم.
د دی مشرانو حضور په دی کنفرانس کی د افغان ولس د سولی لپاره د یو والی او تنیگ اراده سکارندوی دی:
جلالتمآب حامد کرزی رییس جمهور پیشین کشور؛
جلالتمآب مارشال عبدالرشید دوستم رهبر و بنیانگذار جنبش ملی اسلامی افغانستان؛
د افغانستان د اسلامي وحدت ګوند مشر جلالتمآب محمد کریم خلیلی؛
جلالتمآب محمدکریم خلیلی رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان؛
جناب گلبدین حکمتیار؛
جلالتمآب میر رحمان رحمانی رییس مجلس نمایندگان؛
جناب معصوم ستانکزی رییس هیأت مذاکرهکننده جمهوری اسلامی افغانستان؛
جناب محمدعلم ایزدیار معاون اول مجلس سنا؛
جناب سیدسعادت منصور نادری وزیر دولت در امور صلح؛
جناب داکتر حبیبه سرابی عضو هیأت مذاکره کننده؛
جناب نادر نادری عضو هیأت مذاکره کننده؛
جناب عبدالمتین بیگ عضو هیأت مذاکره کننده؛
امید لرم چې ننۍ ناسته د نورو هڅو او ناستو په شان له موږ سره عادلانه او پایداره سولې ته د رسېدو او د جنګ ختمېدو په برخه کې مرسته وکړي.
افغانستان له څه باندې ۴۰ کلونو راهیسې د جنګ په اور کې سوځي. په دې مدت کې زموږ هېواد او خلکو ته ډېرې تلفات او خسارات واوښتل. جنګ نه یوازې چې له خلکو قربانۍ واخیستې بلکې د ټولنې نهادونو او حیاتي زېربناوو ته یې هم جبران ناپذیره زیانونه واړول.
په دې کلونو کې د جنګ زیانونو او تاثیراتو له افغانستان د باندې سرایت وکړ، افغانستان ته د ترهګرو راتګ، د تروریزم وده او پراختیا، د مواد مخدر او انسان قاچاق، د سیمې او نړۍ امنیت ته جدي تهدیدونه متوجه کړل.
در کنار این مصایب، مردم افغانستان به همکاری جامعهی بینالمللی در بیستسال گذشته در عرصههای مختلف دستاوردهای چشمگیری نیز داشتهاند. از این میان میتوان از بازسازی نهادها، شکلگیری و تقویت نیروهای امنیتی و دفاعی، توسعهی حقوق شهروندی، حقوق زنان، رشد جامعهی مدنی، رشد سرمایهگذاری در زیرساختارها و تطبیق برنامههای کلان ملی، رشد معارف، تحصیلات عالی، نهادمندشدن آزادیبیان و رشد سکتور خصوصی نام برد.
جمهوری اسلامی افغانستان به حل سیاسی عادلانه، پایدار و قابل قبول بحران کشور برای همه طرفها با حفظ حاکمیت ملی، استقلال، ارزشها و اصول اسلامی-ملی، دستاوردهای سالیان پسین، به ویژه حقوق اساسی شهروندان، آزادی بیان و حقوق زنان و اصل تعیین سرنوشت سیاسی کشور به اساس ارادهی مردم؛ یک فرد یک رأی و انتخابات آزاد، شفاف و سراسری باور کامل دارد.
با درک استعجالیت این موضوع و فهم این مصلحت شرعی، ملی و بینالمللی، «صلح» به خواست و ارادهی جمعی ملت و مردم ما تبدیل گردیده است.
مردم ما باور و یقین کامل دارند که صلح فریضه و امر الهی است و در صلح خیر و مصلحت انسانها نهفته است. به این اساس بارها به نمایندگی از مردم اعلان کردهایم که: «صلح بازندهای ندارد و جنگ برندهای.»
خانمها و آقایان!
رهبران دولتی و سیاسی، احزاب، جریانهای، نهادهای جامعهی مدنی و کلیت مردم افغانستان اراده و حسن نیت خود را در این زمینه بارها ابراز داشتهاند. توصیهها و تصامیم لویه جرگهی مشورتی صلح در حمایت از آغاز مذاکرات و رهایی اسیران طالبان نمونههای این حسن نیتها و حمایتهای همیشگی میباشد.
آغاز مذاکرات میان دو طرف بعد از مدتها تلاش یک گام به پیش و موفقیت دپلوماتیک برای ما، منطقه و جهان به شمار میرود و امیدواریهای زیادی را برای قطع جنگ در افغانستان ایجاد کرد. ما از این دستاورد حمایت و استقبال میکنیم.
هیأتهای دو طرف در دو دور مذاکرات روی طرزالعمل توافق و روی موضوعات مهم برای دو طرف بحث و تبادل نظر کردند.
هیأت جمهوری اسلامی افغانستان به نمایندگی از نظام و با برخورداری از حمایت و پشتیبانی قاطع مردم افغانستان در این مذاکرات حضور دارد و آمادهی بحث روی تمام قضایا میباشد.
پیشرفتهای در مواردی از اجندای مذاکرات صورت گرفته است. توقع ما این است تا این روند سرعتبیشتر یابد.
مردم افغانستان توقع داشتند با رهای اسیران دو طرف و آغاز مذاکرات، جنگ در کشور متوقف میگردد و خشونتها کاهش میابد. اما متاسفانه برخلاف توقع مردم جنگ در سراسر کشور ادامه دارد، قتلهای هدفمند و خشونتها از شهروندان ملکی و مظلوم روزانه قربانی میگیرند.
جمهوری اسلامی افغانستان به ادامهی مذاکرات و یافتن راه حل سیاسی همه شمول و قابل قبول برای تمام طرفها با حفظ ارزشهای اسلامی و ملی پابند است. به این اساس ما حمایت خود را از اجلاس ماسکو و اجلاس ترکیه در بارهی افغانستان اعلان میکنیم.
ما از اجلاس ماسکو در حمایت از تلاشهای صلح در افغانستان به دعوت کشورهای عضو ترویکا و اجلاس ترکیه در بارهی صلح افغانستان را ادامهی مذاکرات دوحه میدانیم و از آنها برای دستیافتن به صلح عادلانه و پایدار در کشور حمایت میکنیم.
ما به این باوریم که دو طرف در برابر خداوند متعال، مردم مسلمان افغانستان، کشورهای منطقه و جهان مسوولیت داریم تا از فرصتهای موجود برای دستیافتن به صلح و پایان جنگ استفاده نماییم.
از دستدادن این فرصتها به نفع هیچکس نیست و بیشترین زیان آن نصیب مردم افغانستان میگردد. با درک این موضوع رهبران جمهوری اسلامی افغانستان در جلسات متعدد خویش و در آخرین نشست کمیتهی رهبری شورای عالی مصالحهی ملی یکبار دیگر حمایت همهی جانبهی خود را از تلاشهای صلح و سهمگیری فعال جمهوری اسلامی افغانستان در این تلاشها اعلان کردند.
ما از موضعگیری و فتوای قاطعانه علمای جهان اسلام و اتحادیه جهانی علمای مسلمان در مورد ختم جنگ در افغانستان و وجوب برقراری صلح استقبال میکنیم.
ما خواهان تسریع روند مذاکرات و اعلان فوری آتشبس دایمی هستیم تا به خشونتها پایان داده شود و دو طرف در یک فضای متفاوت مذاکرات و بحثهای خویش را آغاز نمایند.
یکبار دیگر به نمایندگی از جمهوری اسلامی افغانستان اعلان میکنم که طرف جمهوری اسلامی افغانستان آماده است تا با تحریک طالبان در هر سطح و در بارهی تمام قضایا و موضوعات مورد علاقهی دو طرف بدون کدام پیششرطی وارد بحث و مذاکره گردد.
یکباردیگر تأکید میکنیم که جنگ راه حل نیست. گروهها و جریانها باید این اصل را در محاسبههای خود در نظر داشته باشند. افغانستان امروز افغانستان سالیان قبل نیست و هیچگروه و جریانی نمیتواند با جنگ و زور ارادهی خود را بر دیگران تحمیل نماید.
از نظر ما پایان جنگ نه تنها به نفع مردم افغانستان، بلکه به نفع امنیت و اقتصاد منطقه و جهان میباشد. صلح در افغانستان از نظر ما زمینهی عودت مهاجران، عملیاتیشدن طرح اتصال منطقهای، انتقال انرژی و همکاریهای بیشتر اقتصادی را فراهم میسازد و از تهدید دهشتافگنی، رشد افراطگرایی و قاچان مواد مخدر انسانها جلوگیری مینماید. به این اساس، و از این چشمانداز، توقع ما در قدم نخست از کشورهای منطقه و سپس جهان این است تا ما را در تحقق این مصلحت کلان همکاری نمایند.
ما از همکاری جامعه بینالمللی برای افغانستان تشکر و قدردانی میکنیم، افغانستان به ادامه کمکهای شما نیاز دارد. امیدواریم همکاری جامعه جهانی با کشور ما در مرحله پساصلح نیز ادامه یابد.
ما باورداریم با دستیافتن به صلح دیگر نیازی به حضور نیروهای خارجی در کشور دیده نمیشود. اما باید در همکاری با یکدیگر این شرایط و این زمینه را فراهم نماییم.
از همکاری و حمایت همه کشورها، سازمانهای بینالمللی و منطقهای از تلاشهای صلح در افغانستان تشکر و قدردانی میکنیم.
خانمها و آقایان!
یکبار دیگر به نمایندگی از خودم و هیأت همراهم صممیانه از فدراتیف روسیه برای میزبانی این اجلاس در شهر تاریخی و زیبای ماسکو تشکر میکنم. امیدواریم با همکاری و سهمگیری فعال در این مسیر، صلح و ثبات را به یک واقعیت ماندگار تبدیل نماییم.
ما از اعلامیه مشترک اعضای ترویکای توسعه یافته در مورد برقراری صلح در افغانستان و تاکید روی قطعنامه ۲۵۱۳ شورای امنیت سازمان ملل متحد استقبال میکنیم.
تشکر از توجهتان.